Icon depicting facebook Icon depicting instagram

SUSHI

Hos oss finner du ett stort utbud av sushi!
Du kan välja att låta Yasuo blanda vad som är bäst för dagen, eller en blandning av halstrad lax, räkor och avocado, utan rå fisk, vegetarisk eller vegansk sushi.
Vi gör all sushi på beställning och därför kan du alltid säga vad du tycker om eller inte å så gör vi en sushitallrik precis så som du vill ha den!
Vi har vanligtvis ca 40 olika varianter att välja bland. Det är lite svårt att skriva ner alla eftersom det kan skilja lite på säsong. På hösten får vi ofta in tex makrill, som fiskas utanför Grötvik. Den saltar vi och lägger sedan in i japansk risvinäger - en klassiker!
Ibland får vi in stenkrabbor som fiskats utanför Göteborg, dessa kokar vi i sake o salt och använder oss sedan av rommen och krabbsmöret. Fråga gärna vad vi har för specialitéter när du beställer!

Vad är Sushi ?

(japanska 寿司, 鮨, 鮓 eller すし) är en japansk maträtt bestående av kokt rundkornigt ris som smaksätts med en vinägerblandning och kombineras med andra ingredienser, vanligen fisk (rå eller tillagad), rom och/eller skaldjur. Vanligtvis äts Sushi med tillbehör som wasabi (山葵), inlagd ingefära (gari) och japansk sojasås. Exempel på ingredienser i sushi är tonfisk, räkor (oftast större sorter, exempelvis jätteräkor), lax, krabba, avokado, gurka, bläckfisk, ål och tamagoyaki. Annat man kan ha i sin sushi är olika sorters kött, kyckling och grönsaker.

Ordet sushi kommer från en böjning av adjektivet 酸い (sui) vilket betyder sur. Det japanska uttalet är [sɯɕi] (/ɯ/ ligger nära det rikssvenska uttalet av långt u, men utan rundade läppar; /ɕ/ är identiskt med det svenska tje-ljudet).

En vanlig missuppfattning är att sushi är liktydigt med rå fisk, vilket inte stämmer, då rå fisk på japanska restauranger kallas sashimi.

 

Wikipedia